POP SHOP - Populiariu preki prekyviete


Home » Aštrūs patiekalai » Vengriška guliašo sriuba.

9 487 peržiūrųFavoriteLoadingĮtraukti į receptų knygą

Vengriška guliašo sriuba.

Share Button
GD Star Rating
loading...
vengriška guliašo sriuba

vengriška guliašo sriuba

Ingredientai: jautiena, svogūnas, morka, bulvė, salieras, kmynai, česnakas, saldžiosios paprikos milteliai, aitriosios paprikos milteliai, sultinio kubeliai, kiaulienos taukai, malti juodieji pipirai, pastarnokas, karšto rūkymo šoninė.

Guliašas ir guliašo sriuba, tai vengrų nacionalinis patiekalas. Šis patiekalas labai populiarus taip pat Austrijoje, Čekijoje ir Slovakijoje. Guliašas, tai jautienos arba veršienos gabalėliai ištroškinti su šonine, svogūnais ir pipirais (paprastai su saldžiaja paprika ir bulvėmis.

Guliašas būna dviejų rūšių – tai guliašo sriuba ir tirštas guliašas. Šis receptas skirtas būtent vengriškai guliašo sriubai.

Vengriška guliašo sriuba – receptas. Patiekalo sudėtinės dalys:

  • 500 g jautiena (pečių ir kaklo)

  • 100 g karšto rūkymo šoninė

  • 200 g svogūnai

  • 200 g morkos

  • 300 g bulvės

  • 100 g salierai

  • 100 g pastarnokai

  • 1 stiklinė saldžiosios paprikos milteliai

  • 5 česnako skiltelės

  • 2 g aitrieji pipirai

  • 1 valgomas šaukštas kiaulienos taukai

  • 2 Knorr sultinio kubeliai

  • 2 g kmynai

  • 5 g juodieji pipirai

  • druskos pagal skonį

Vengriška guliašo sriuba – receptas. Patiekalo gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite kepimui skirtą puodą ir įdėkite į ją valgomą šaukštą kiaulienos taukų. Supjaustykite kubeliais karšto rūkymo šoninę ir sudėkite ją į kepimo puodą. Tada įdėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir smulkiai supjaustytus česnakus. Kepkite kol svogūnai pradės keisti spalvą. Tada įdėkite paprikos miltelius ir aitriųjų pipirų miltelius. Supjaustykite jautieną 2-3 cm dydžio gabalėliais ir taip pat įdėkite į keptuvę.  Leiskite mėsos kubeliams apskrusti.

2. Tada užpilkite šiek tiek vandens, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies kol mėsa taps minkšta. Kol troškinasi mėsa, nuplaukite, nuskuskite daržoves ir supjaustykite jas kubeliais. Kai mėsa taps minkšta, įdėkite į puodą daržoves (morkas, salierą, pastarnoką), užpilkite maždaug dar 2 litrus vandens, pridėkite sultinio kubelius ir virkite ant mažos ugnies kol daržovės taps minkštos.

3. Įdėkite į puodą kmynus. Paskaninkite juodaisiais pipirais. Jei reikia, įdėkite dar pagal skonį druskos.

4. Tada sudėkite į puodą kubeliais supjaustytas bulves ir virkite sriubą kol išvirs bulvės.

Mūsų skaitytojos Sandros komentaras šiam receptui, kuriam negalėjome likti abejingi, todėl jis patalpintas be redagavimo:

„Man tiesiog niežti rankos pakomentuoti šiame poste platinamą informaciją… Visų pirma receptas puikus ir sriuba atrodo labai skaniai. Kita vertus, poste pateikta informacija apie guliašą ir guliašo sriubą yra klaidinga… Tai nėra pasaulio pabaiga, bet pagalvojus, kad Lietuvoje šis žodis taip paplitęs ir beveik visada naudojamas ne pagal jo reikšmę, susimąstai, jog būtų neblogai tai pamėginti pakeisti…

Vietoj „Guliašas ir guliašo sriuba“ turėtų būti „Vengriškas troškinys ir Guliašas“, kur guliašas reiškia tirštą sriubą, o troškinys atitiktų poste vadinamą „guliašą“. Kodėl?

Iš tiesų „gulyás“ yra sriuba ir tik sriuba (ne troškinys). Vengrų kalboje šis žodis dar reiškia „piemuo“. Nors sriuba nėra iš piemens, bet juk piemuo rūpinasi banda – jo dėka žmonės galėjo mėgautis šiuo gardėsiu. Taip pat kaip ir kita gerai žinoma vengriška sriuba „žvejo sriuba“ nėra iš žvėjo…:)

O mūsų (lietuvių) vadinamas guliašas (troškinys) visai nėra guliašas (nes gyliašas tai sriuba, pamenate).

Troškinio piemens garbei vengrai nebepavadino, o pavadino jį tiesiog „troškiniu“, vengriškai „pörkölt“, kuris turi ir kitų pavadinimų, priklausomai nuo ingridientų. Pvz „paprikás“ tai troškinys, į kurį dedama grietinė, arba „tokány“ – troškinys, kur vietoj paprikos naudojami juodieji pipirai(kilęs iš kitos Vengrijos dalies).

Taigi būtent troškinys („pörkölt“) šiame poste klaidingai vadinamas „guliašu“(sriuba).

Vietoj Guliašas ir guliašo sriuba turėtų būti Vengriškas troškinys ir Guliašas, kur guliašas reiškia sriubą.

Suprantu, kad sriubą vadinti „guliašu“ daugumai būtų neįprasta, bet būtent tokia yra tiesa… Ir kam užmerkti akis, jeigu galima pataisyti? Tad kviečiu prisidėti prie visuomenės švietimo… :)“

Namai, buitis ir verslas – aktualios temos

Spauskite ant paveikslėlių ir skaitykite straipsnius

[custom_gallery gallery=“4″ width=“173″ height=“137″]

Nusišypsokime – anekdotai, juokingi paveikslėliai bei video

Juokas ilgina gyvenimą, tad pasistenkime gyventi kuo ilgiau

[custom_gallery gallery=“5″ width=“173″ height=“137″]

 Karštos temos:

[row][column size=“1/3″]pirmas kreditas nemokamai, creditas, kredit 123, paskola tau, sms kredit, moment kredit

Pirmas Kreditas Nemokamai

Kreditai, pirmas kreditas nemokamai, greitieji kreditai… Patarimai kaip gaunamas kreditas, kokie yra greitieji kreditai ir dar daugiau.

[/column] [column size=“1/3″]skelbimas

Idealus skelbimas.

Kaip rašomas idealus skelbimas. Skaitykite toliau…

[/column] [column size=“1/3″]Kreditai, kreditai, kreditai

Kreditai, kreditai, kreditai

Reikalinga paskola tau? Domina internetinės paskolos? Kaip išvengti klaidų, skaitykite čia…

[/column] [/row]

Share Button


Copyright

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes