POP SHOP - Populiariu preki prekyviete


Home » Avienos patiekalai » Karaimų kibinai

12 074 peržiūrųFavoriteLoadingĮtraukti į receptų knygą
Karaimų kibinai

Karaimų kibinai

Share Button
GD Star Rating
loading...
Karaimų kibinai

Karaimų kibinai

Ingredientai: miltai, vanduo, druska, margarinas, kiaušiniai, mėsa, svogūnai, bulvės, pipirai, petražolės, krapai

Kibinai Karaimų nacionalinis patiekalas. Tačiau kibinai taip seniai gaminami Lietuvoje, kad šį patiekalą jau galima būtų priskirti prie lietuviškų patiekalų. Kibinų receptas buvo sukurtas Karaimų – nedidelės tautos, kuri išsibarsčiusi gyvena Lietuvoje, Ukrainoje, Rusijoje ir Lenkijoje. Šių gyventojų labai nedaug – vos po kelis šimtus gyvena minėtose šalyse, Lenkijoje iš vis vos kelios dešimtys, tačiau kibinai, jų sukurtas patiekalas išgarsino šią tautą plačiai. Galima sakyti, kad kibinai iki šiol labai populiarūs visoje buvusioje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje.  Visoje šioje teritorijoje kibinų receptas yra paplitęs, jie žinomi, valgomi ir mėgstami iki šiol.

Tačiau labiausiai kibinų receptas yra išpopuliarintas Lietuvos Karaimų, gyvenančių Trakuose. Taigi, šio recepto tema – kibinai. Apie juos nėra ką plačiai kalbėti, nes kibinai ir taip kalba patys už save, kadangi retas kas nežino kas yra tikrieji Karaimų kibinai. Daugelis juos mėgsta valgyti šiltus aš šaltus, su sultiniu ar be jo. Kibinų receptas tur nemažai interpretuotų variantų. Dažnai jie vienas nuo kito labai skiriasi. Skiriasi tiek įdaro gaminimas, tiek tešlos gaminimas. Tačiau toli gražu, ne kiekvienas kibinų receptas yra toks, kuris vertas tikrų kibinų vardo. Siūlome peržiūrėti šį receptą, įsigilinti į jo gamybos technologiją ir, sulyginus su kitais receptais, įvertinti. Karaimų mėsos pyragėliai, gaminami pagal kitus receptus, žinoma, gali būti gaminami paprasčiau, tačiau paprastumas ne visada duoda tą rezultatą, kurio tikimasi. Šiame recepte, jie gaminami tradiciškai, kaip turbūt ir daugeliuose kitų, išskyrus patį tešlos paruošimą.

Tešla yra labai svarbi kibinų dalis. Gaminant šią tešlą, ji turi būti labai plonai iškočiojama, suvyniojama ir susukama. Kas galutiniame variante duoda tešlą su daugybe sluoksnių. Kibinai pagaminti iš tokios tešlos yra labai minkštučiai, nežiūrint jau paties įdaro, kurio dėka jie yra labai sultingi viduje. Šis kibinų receptas gali būti naudingas netgi tiems, kurie maną gerai žinantys kaip gaminami tikrieji Karaimų kibinai. Na patiekalas aprašytas, kad suprasti kas kur ir kame. O su kuo jis valgomas, turbūt aiškinti net nereikia. Nors jeigu kam vis tiek reikia tai paaiškinti – juos geriausiai valgyti su sultiniu. Tai nuostabus patiekalas. Tik jis tada nuostabus, kai tikrai gerai pagamintas. Todėl ne visi kibinai, kurie taip vadinami, parduodami prekybos centruose, verti šio vardo. Tiek teorijos, dabar belieka pereiti prie praktikos, tai yra jų gaminimo.

 Karaimų kibinai. Receptas.

Sudėtinės dalys:

Tešla:

  • Miltai 500 g

  • Vanduo šiltas

  • Druska truputi

  • Margarinas 150 g

  • Kiaušinio trynys kibinų sutepimui

Įdaras:

  • Mėsa riebi 500 g (griausiai aviena, tačiau gali būti ir veršiena. Blogiausiu atveju – jei jau naudosite kiaulieną, tai tegul tai būna kiaulienos sprandinė dalis)

  • Dideli svogūnai 2 vienetai

  • Bulvė 1 vidutinio dydžio. (galima ir nedėti, čia kaip kas pageidauja)

  • Druska pagal skonį

  • Malti juodieji pipirai pagal skonį

  • Žalumynai   (petražolės ir krapai) truputi

Karaimų kibinai. Receptas.

Gaminimo eiga:

Pirmiausiai reikia padaryti tešlą. Tam reikia tiesiog sumaišyti miltus su šiek tiek druskos ir šiltu vandeniu. Tešla neturi būti kieta. Darykite ją tokią, kad ji lengvai kočiotųsi. Užminkę tešlą, šiek tiek leiskite jai pastovėti. Visai nedaug. Apie 10-15 minučių. Per tą laiką porą kartų tešlą reikia perminkyti. Tešlą po to reikės labai plonai iškočioti, todėl, jei turite didelį stalą, dalinkite tešlą į dvi dalis, jei mažesnį, į tris, ar net keturias. Kadangi lakštas turės būti labai plonas, ko pasekoje, žinoma ir didelis. Taigi, užminkome tešlą ir padaliname ją į tris dalis.

Kibinai: kočiojame padalintą tešlą

Kibinai: kočiojame padalintą tešlą

Kiekvieną gabalą tešlos iškočiojame labai plonai.

Kibinai: labai plonai iškočiojama tešla

Kibinai: labai plonai iškočiojama tešla

Iškočiotą plonai tešlą, ištepame išlydytu margarinu.

Kibinai: iškočiota tešla ištepama išlydytu margarinu

Kibinai: labai plonai iškočiota tešla, ištepama išlydytu margarinu

Iškočiotą ir išteptą margarinu tešlą, stipriai susukame kaip vyniotinį

Kibinai: iškočiotą plonai tešlą pirmiausiai susukame į vyniotinį, tada į spiralę

Kibinai: iškočiotą plonai tešlą pirmiausiai susukame į vyniotinį, tada į spiralę

Tada gautą vyniotinį reikia susukti į spyralę, kaip parodyta paveikslėlyje ir įdedame į šaldytuvą. Šaldytuve tešla turėtų pastovėti bent 20-30 minučių.Tą patį reikia padaryti su kitais tešlos gabalais – vienu, dviem ar trimis, žiūrint į kiek dalių tešlą padalinote. Toks tešlos gaminimo tikslas tas, kad tešla būtų daugiasluosnė. Kuo sluoksniai plonesni ir jų daugiau, tuo geriau.

Mėsos įdaras

Kol tešla guli šaldytuve, ruošiame įdarą. Įdarui mėsa turi būti nemalama, o pjaustoma smulkiais gabalėliais. Gabalėliai turi būti kuo smulkesni. Maždaug 5-10 milimetrų dydžio.

Kibinai: įdarui supjaustoma mėsa, svogūnai ir bulvė

Kibinai: įdarui supjaustoma mėsa, svogūnai ir bulvė

Tokio pat dydžio gabalėliais, kokiais supjaustoma mėsa, pjaustomi svogūnai ir bulvė.

Kibinai: užmaišomas įdaras, sudedant prieskonius ir žalumynus

Kibinai: užmaišomas įdaras, sudedant prieskonius ir žalumynus

Į mėsą sudedame prieskonius, susmulkintus žalumynus ir viską sumaišome.

Kibinų formavimas

Dabar jau galima ištraukti tešlą iš šaldytuvo. Supjaustome tešlą nedideliais gabalėliais. Kaip parodyta nuotraukoje

Kibinai: supjaustome atšalusią tešlą nedideliais gabalėliais

Kibinai: supjaustome atšalusią tešlą nedideliais gabalėliais

ir kiekvieną tešlos gabalėlį sustumiam kaip armonikėlę.  Taip kaip parodyta nuotraukoje

Kibinai: tešlos gabalėliai sustumiami kaip armonikėlė

Kibinai: tešlos gabalėliai sustumiami kaip armonikėlė

 Tada kiekvieną tešlos gabalėlį reikia iškočioti. Nelabai plonai.

Kibinai: iškočiojami nelabai ploni tešlos paplotėliai

Kibinai: iškočiojami nelabai ploni tešlos paplotėliai

Ir ant kiekvieno iškočioto tešlos paplotėlio uždedame įdaro

Kibinai: ant kiekvieno tešlos paplotėlio uždedame įdaro

Kibinai: ant kiekvieno tešlos paplotėlio uždedame įdaro

 Paplotėlius sulenkiame pusiau ir gerai užlipdome kraštus, kad skystis, kuris susidarys kepimo metu, neišbėgtų iš kibino.

Kibinai: sulenkiamas tešlos paplotėlis ir sulipdomi, bei susukami kraštai

Kibinai: sulenkiamas tešlos paplotėlis ir sulipdomi, bei susukami kraštai

Tą patį padarome su visais tešlos paplotėliais, ant kurių sudėtas mėsos įdaras.

Kibinai: tą patį padarome su visais tešlos paplotėliais

Kibinai: tą patį padarome su visais tešlos paplotėliais

Paruošiame suformuotus kibinus kepimui orkaitėje: sudedame juos į kepimo skardą, sutepdami išplaktu kiaušinio tryniu, kad įgautų gražią, geltoną spalvą ir, kepimo skardą, dedame į įkaitintą iki 180 C orkaitę, bei kepame apie 40 minučių.

Kibinai ištepami kiaušinio trynio plakiniu ir pašaunami į orkaitę

Kibinai ištepami kiaušinio trynio plakiniu ir pašaunami į orkaitę

Va šitaip karaimų mėsos pyragėliai atrodo viduje. Sultingas ir skanus įdaras ir labai skani tešla.

Taip iškepę kibinai atrodo viduje: sultingas įdaras.

Taip iškepę kibinai atrodo viduje: sultingas įdaras.

Karaimų pyragėliai iškepę. Įsipilkite sultinio ir GERO APETITO!

Iškelę kibinai

Iškepę kibinai

Namai, buitis ir verslas – aktualios temos

Spauskite ant paveikslėlių ir skaitykite straipsnius

[custom_gallery gallery=“4″ width=“173″ height=“137″]

Nusišypsokime – anekdotai, juokingi paveikslėliai bei video

Juokas ilgina gyvenimą, tad pasistenkime gyventi kuo ilgiau

[custom_gallery gallery=“5″ width=“173″ height=“137″]

 Karštos temos:

[row][column size=“1/3″]pirmas kreditas nemokamai, creditas, kredit 123, paskola tau, sms kredit, moment kredit

Pirmas Kreditas Nemokamai

Kreditai, pirmas kreditas nemokamai, greitieji kreditai… Patarimai kaip gaunamas kreditas, kokie yra greitieji kreditai ir dar daugiau.

[/column] [column size=“1/3″]skelbimas

Idealus skelbimas.

Kaip rašomas idealus skelbimas. Skaitykite toliau…

[/column] [column size=“1/3″]Kreditai, kreditai, kreditai

Kreditai, kreditai, kreditai

Reikalinga paskola tau? Domina internetinės paskolos? Kaip išvengti klaidų, skaitykite čia…

[/column] [/row]

Santrauka
recipe image
Recepto pavadinimas
Karaimų kibinai
Paskelbimo data
Paruošimo laikas
Gamybos laikas
Bendras laikas
Vidutinis įvertinimas
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)
Share Button


Copyright

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Get Adobe Flash player Plugin by wpburn.com wordpress themes